Agenda Tornar

El cinema i la política aquest mes amb Cinefilms i les projeccions de ‘Hidden Agenda’ i ‘Mr Smith goes to Washington’

El proper 24 de maig, les Illes Balears celebren eleccions autonòmiques, insulars i municipals i, coincidint amb aquesta cita amb les urnes, la comissió CinèFilms, l’equip de voluntaris de CineCiutat dedicat a la recuperació dels títols clàssics i històrics que han marcat l’evolució del cinema, dedica la seva programació del mes a la relació entre el setè art i la política.

I ho fa a través de dues cintes sens dubte diverses, però a la vegada emblemàtiques: ‘Hidden Agenda’ (‘Agenda oculta’) i ‘Mr Smith goes to Washington’ (‘Caballero sin espada’).

La primera d’elles, ‘Hidden Agenda’, és una producció britànica de l’any 1990 dirigida per Ken Loach i amb Frances McDormand, Brian Cox, Mai Zetterling i Brad Dourif (la veu del diabòlic ‘Chucky’), en els papers protagonistes.

A partir d’un guió de Jim Allen, la pel·lícula ens situa a l’Irlanda del Nord de principis dels anys 80 per tal de submergir-nos en el món de l’IRA, el grup terrorista independentista que va lliurar una batalla ferotge contra el govern britànic fins a la signatura del tractat de pau de 1998.

La segona proposta de CinèFilms per aquest mes de maig és una cinta entranyable, en la línia del més genuí estil del seu director, Frank Capra. ‘Mr Smith Goes to Washington’, rodada per l’autor de ‘It’s a Wonderful Life’ (‘Qué bello es vivir’) l’any 1939, segueix les passes de Jefferson Smith, a qui dóna vida l’actor ‘made in Capra’ per excel·lència, James Stewart, si bé la versatilitat d’aquest incommensurable intèrpret es va ajustar igualment a les exigències de directors de caire molt diferent, com és el cas d’Alfred Hitchcock.

El jove Jefferson aconsegueix el seu escó com a senador dels Estats Units i, empès pel seu indòmit idealisme, parteix a Washington convençut que serà capaç de contribuir a aprovar lleis justes per a tots els ciutadans, especialment per aquells en situacions més vulnerables. Ben aviat, la pressió dels lobbys polítics i financers el faran despertar del seu somni, però Jefferson no capitularà fàcilment i pronunciarà davant el Senat un dels discursos més emotius i maratonians de la història del cinema, defensant el poder de la democràcia com a antídot davant la corrupció del sistema.

‘Hidden agenda’ es projectarà a les pantalles de CineCiutat del 8 al 14 de maig, a les 18.35 hores, mentre que ‘Mr Smith goes to Washington’ coincidirà amb la jornada electoral del dia 24. Com sempre, les cintes s’oferiran en versió original subtitulada a l’espanyol.

Aquesta entrada va ser publicada a Agenda, Cinefilms, Esdeveniments, Notícies, Uncategorized. Guarda l'enllaç permanent.

Els comentaris estan tancats.