Qui som

Un poc d’història

Al maig de l’any 2012, l’empresa que gestiona els cinemes Renoir a tota Espanya va decidir tancar, entre d’altres, el Renoir de Palma. Immediatament, un grup de ciutadans es va unir amb una idea comuna: no es podia permetre que Mallorca quedàs sense les seves úniques sales íntegrament en versió original.

Després de dues assemblees, la unió va prendre forma. Es va crear l’associació XarxaCinema, que va aconseguir realitzar les gestions necessàries per mantenir obert el cinema. Els associats van votar entre diverses opcions i van decidir anomenar-ho CineCiutat.

La inauguració va ser els dies 13 i 14 de juliol, amb suport de personalitats del cinema com Rossy de Palma, Agustí Villaronga, Rafa Cortés, Toni Bestard, Joan Valent, Assun Planas  i Cati Solivellas. Al següent enllaç podeu escoltar tot el que va donar de si la reobertura de les sales: http://cineciutat.org/2012/07/15/la-festa-dinauguracio-en-directe-2/

Què és CineCiutat

CineCiutat no és un cinema qualsevol. És una experiència pionera a tota Espanya. És la primera vegada que les persones que estimen al cinema fan un esforç comú per salvar una oferta cultural que estava a una passa de perdre’s.
- Som un cinema sense ànim de lucre. Dels ciutadans per als ciutadans. La principal font d’ingressos són les quotes dels socis i els abonats, que són més de 1.500 persones. Amb un pagament de 100€ un soci adquireix una sèrie de drets; el més important: ser copropietari d’un cinema lliure d’interessos comercials i institucionals.

- Funcionem de manera oberta i democràtica. L’estructura jeràrquica no és vertical, sinó horitzontal: els socis prenen les decisions més importants reunits en assemblea. La gestió es vehicula a través de comissions de voluntaris obertes a tots els socis que es vulguin involucrar en el dia a dia del cinema. A més, els socis reben cada setmana informació amb les novetats de la cartellera i del funcionament del projecte.

- Apostem decididament per:

- La versió original: Fins a la creació de CineCiutat, només l’antic cinema Renoir ho havia fet. L’èxit d’aquesta iniciativa ha revitalitzat l’interès per la versió original a Mallorca entre els espectadors i la resta d’exhibidors.
- El cinema de qualitat que no es veu en altres pantalles i que d’una altra manera no arribaria a Mallorca. En CineCiutat s’han pogut veure en exclusiva títols com a Sueño y silencio; El mundo es nuestro; Madrid, 1987; The swell season; La pequeña Venecia; El muerto y ser feliz; Nostalgia de la luz o Fènix 11*23.
- El cinema clàssic. Tenim en cartell el cicle CinèFilms.

- Oferim els preus més barats en taquilla de tota Mallorca.

Iniciatives

Una de les iniciatives que donen sentit a l’existència de CineCiutat és CinèFilms. Es tracta de quatre cicles de pel·lícules clàssiques i d’autor que han tingut una molt bona resposta entre els amants del cinema de l’Illa. Els cicles són cinema clàssic, cinema dels anys 70 i 80, cinema europeu i cicle temàtic. A més de les projeccions, els espectadors poden donar la seva opinió en els col·loquis posteriors i en els debats del cicle temàtic.

Els futurs espectadors i creadors de cinema també són una prioritat en aquest projecte. Al novembre i desembre va tenir lloc un taller de guió cinematogràfic per a nens de 6 a 12 anys, amb un gran èxit de convocatòria (van quedar cobertes les 30 places del curs). Està en preparació el segon taller, que serà sobre producció i direcció. A més, s’organitzen matinals on els escolars visiten CineCiutat i descobreixen què és el setè art i com funciona una sala de cinema.

Esdeveniments

Però no només ens dediquem a projectar pel·lícules. Cream comunitat cinèfila a través d’esdeveniments. En 8 mesos, hi ha hagut temps per organitzar tota classe de cites, com per exemple:

- La major part dels actes de la Setmana Internacional del Cinema Europeu.
- Col·loquis i vetllades amb directors. Els socis han tingut l’oportunitat de conèixer en persona a cineastes de la talla de Jaime Rosales, David Trueba, Ventura Pons, Kike Maíllo, Javier Rebollo, Joel Joan o Patricio Guzmán. Tots els col·loquis s’han gravat i es poden escoltar al canal d’àudio de CineCiutat: http://www.ivoox.com/podcast-cineciutat_sq_f143542_1.html
- La Nit ZZ Zombies, amb concurs de curtmetratges inclòs.
- Estrenes de curtmetratges o llargmetratges de creadors de Mallorca que han trobat en CineCiutat un lloc en el qual projectar per primera vegada les seves cintes.
- PALMAenCORTO. Es tracta d’un certamen de curtmetratges obert a tot tipus de participants.

Com funciona el cinema

Com hem comentat, els propietaris del cinema són els seus mateixos espectadors. En concret, els associats a XarxaCinema. Els socis són els que decideixen el rumb del projecte amb la seva opinió i el seu vot. La seva quota és anual i costa 100€. Això els dóna dret, a més, a accedir a totes les estrenes per només 4€, a gaudir d’una invitació al mes i a tenir prioritat en la reserva d’entrades per als esdeveniments, entre altres avantatges.

Existeix també la figura de l’abonat. No tenen cap dels avantatges anteriors, però poden aconseguir bons preus en taquilla. Cada paquet de 10 entrades els costa 55€ (5,5€ per entrada) i cada paquet de 20 entrades, 100€ (5€ per entrada). Els que no siguin ni socis ni abonats també poden accedir a la programació comercial, com en la resta de cinemes.

Entre els socis, molts (uns 100) són voluntaris que contribueixen a la gestió del cinema.  S’organitzen en 9 comissions: Participació; Dinamització i Sostenibilitat; Programació; CinèFilms; Comunicació; Traducció; Activitats Educatives i Noves Tecnologies. Aquestes comissions tenen veu i vot en la Junta Directiva de XarxaCinema.

Canals de comunicació

Web: http://cineciutat.org
Mail: contacte@cineciutat.org
Facebook: http://www.facebook.com/CineCiutat
Twitter: http://twitter.com/CineCiutat
Plataforma de socis: http://socis.cineciutat.org
Newsletter setmanal (es poden subscriure al footer de la pàgina http://cineciutat.org).

Els comentaris estan tancats.