Agenda Tornar

Frederick Wiseman ens apropa a la “National Gallery” a la Fundació Miró

El veterà documentalista Frederick Wiseman ens portarà a través d’un documental rigorós i amè a un dels museus més grans del món, la National Gallery de Londres, que amb més de 2.000 obres, recorr des del segle XIII fins al XIX.

Wiseman (Boston, EUA, 1935) planteja un interessant tema de reflexió —la licitud d’utilitzar dispositius espectaculars i populistes per a la seducció enfront d’un tractament exigent i responsable del llegat cultural—, però, al mateix temps, posa en el seu focus i qüestiona un dels dilemes centrals de la National Gallery, que no és un altre que la idea del museu com a mausoleu de la Cultura per proposar-ho com a organisme viu i espai de diàleg entre el passat i el present.

Wiseman mostra molts aspectes del dia a dia de la National Gallery i estén acta del funcionament complex —i, de vegades, problemàtic— d’un espai tan emblemàtic, però la seva mirada també es complau a detenir-se, reiteradament, sobre el plaer dels visitants, assistint a estimulants lectures de pintures emblemàtiques, transmeses amb contagiosa passió per alguns dels guies del museu.

El cineasta sap que l’elecció de l’enquadrament i la compressió del temps que determina el muntatge són la inevitable forma de manipulació amb què carrega aquest gènere cinematogràfic, ja que com a documentalista sap que la seva ètica artística es fonamenta en l’observació i en la no-intervenció, en la invisibilitat del narrador. National Gallery també parla del passat fosc de la institució —el seu origen en l’economia del tràfic d’esclaus—, de retallades en política cultural, de l’àrdua labor de restauradores, de llum i col·locació d’obres, del pols amb el màrqueting i les campanyes promocionals.

El documental National Gallery de Frederick Wiseman es projectarà el dijous 18 de maig a les 19H00 en la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma i és l’última sessió del cicle PlayArt’17 que ha vingut oferint diferents visions del món de l’Art des del cinema i que ha comptat amb la col·laboració de CineCiutat. L’entrada és gratuïta. VO en anglès subtitulada en castellà.

Aquesta entrada va ser publicada a Agenda, Arxiu, Pel·lícules. Guarda l'enllaç permanent.

Els comentaris estan tancats.