Agenda Tornar

La “Saint Joan” de Gemma Arterton tanca la temporada del National Theatre de Londres

Joana. Filla, visionària, patriota, nena soldat, lider, icona, radical, bruixa, heretge, santa, màrtir. Dona.

Gemma Arterton interpreta la carismàtica figura femenina de la guerra dels 100 anys en la peça clàssica de Bernard Shaw. Amb direcció de Josie Rourke –que ha signat adaptacions teatrals com Les Liaisons Dangereuses, The Vote o Coriolanus-, el paper de Joana d’Arc recau en Gemma Arterton (Su mejor historia, Una canción para Marion, Primavera en Normandia…) en aquesta commovedora obra mestra.

En la tradició dramàtica britànica s’ha arribat a establir que el personatge de Joana d’Arc creat per Bernard Shaw és en femení l’equivalent a Hamlet per als intèrprets masculins. L’autor va descriure a Joana com l’arquetip de la gestió femenina i va afirmar que una de les seves inspiracions va ser la de Mary Hankinson, una feminista plena d’energia que participava en les escoles d’estiu promogudes pels socialistes. Per al poeta TS Eliot, Shaw havia convertit a Joana d’Arc en una gran reformadora. Shaw va acceptar que la seva Joana era un proto-sufragista.

George Bernard Shaw (Dublin, 1856/ Londres, 1950) va publicar Saint Joan en 1923; el dramaturg va definir definitivament amb un tractament coherent al mite de Joana d’Arc en donar a tots els seus personatges d’arguments i raons i, per descomptat, a la mateixa Joana, a la qual dota de la capacitat dramàtica necessària per fer-li transcendir de la condició anecdòtica i particular a la categoria de mite: el de cigne negre, dona visionària i guerrera, analfabeta il·lustrada i disposada al sacrifici. Joana va infringir descaradament infinitat de normes socials establertes, sortint-se de manera ostentosa dels límits que li marcaven el seu estament i gènere. Dos anys després de l’estrena de Saint Joan, Bernard Shaw va rebre el Premi Nobel de Literatura.

La nova versió d’aquesta obra del Nacional Theatre de Londres que veurem en la pantalla gran de CineCiutat el dijous 15 de juny a partir de les 20H00 serà en VO en anglès amb subtítols en castellà i té una durada de 240 minuts, incloent-hi un descans. Aquesta serà l’última funció d’aquesta temporada de teatre des del National Theatre en CineCiutat, que es va iniciar el passat mes de febrer. Les entrades tenen un preu de 13,00€ i per als socis de CineCiutat és de 9,00€. Els estudiants tenen preu especial (10,00€), així com els menors de 14 anys, (8,00€).


Aquesta entrada va ser publicada a Agenda, Arxiu i etiquetada , , , , . Guarda l'enllaç permanent.

Els comentaris estan tancats.