Agenda Tornar

Projecció gratuïta del documental ‘Excluidas del paraíso’

La Direcció Insular d’Igualtat del Consell de Mallorca organitza una projecció gratuïta el dilluns 21 de novembre a les 19h del documental ‘Excluidas del Paraíso‘, dirigit per Esther Pérez Eulate. En ple seglo XXI, quins mecanismes reprodueixen i perpetuen el patriarcat? A través de veus de rellevants pensadores feministes, el documental intentarà respondre a aquesta pregunta.

Excluidas del paraíso és un llargmetratge documental que posa al descobert algunes de les formes d’opressió del sistema patriarcal que persisteixen en occident avui dia, en particular en la societat espanyola. Amb la participació de les pensadores feministes: Ana de Miguel, Ochy Curiel, Pablo Llamas, Pilar Aguilar, Remedios Zafra, Rosa Cobo, Soledad Murillo i Yayo Herrero.

La idea és comptar amb una eina per visibilitzar com el masclisme cobreix totes les àrees de la nostra vida. El documental s’articula en dos nivells de narració: un teòric -a través d’entrevistes a la pensadores feministes-, i un altre visual amb imatges aparegudes en els mitjans i que reafirmen la ideologia del patriarcat. La idea és dotar de discurs crític a les imatges que ens empassem diàriament i que sustenten la desigualtat. El tractament és amè, amb creativitat, però no exempt de rigor.

El documental està compost de 7 capítols :

1. La definició del patriarcat. Excloses de la cultura. La dona com a naturalesa o espècie per la seva capacitat reproductiva. La maternitat en el patriarcat.

2. Excloses dels diners. La família heterosexual com a primera socialització del model patriarcal. L’apropiació per part del sistema capitalista-neoliberal dels recursos de la naturalesa i l’explotació del treball que realitzen les dones (tant del no remunerat, assignat a partir de la predominant divisió sexual del treball, com en l’àmbit del mercat laboral on es reprodueix el rol de gènere tradicional assignat a les dones). El colonialisme, altres formes de patriarcat.

3. Excloses del seu cos. Dona objecte. La creació de model únics i irreals de bellesa. La corporització de l’amor romàntic.

4. Excloses de ser protagonistes. Com es naturalitza la desigualtat gràcies als discursos dels mitjans de comunicació; i totes les creacions culturals.

5. Excloses de produir coneixement. Els sabers i disciplines com a herència molt patriarcal. La invisibilización de l’aportació al coneixement i les arts per part de les dones. Les dones a la tecnologia relegades a tasques mecàniques. El sostre de cristall.

6. Excloses del poder i de presa de decisions. Com les institucions, malgrat les lleis, segueixen perpetuant el patriarcat. La violència institucionalitzada contra les dones.

7. Alternatives al patriarcat. Breu introducció al feminisme. Algunes claus per acabar amb el patriarcat.

Aquesta entrada va ser publicada a Agenda, Arxiu, Esdeveniments, Notícies. Guarda l'enllaç permanent.

Els comentaris estan tancats.