Esdeveniments Tornar

La Fundació Natura Parc presenta el documental ‘L’odissea de les àguiles’

El proper dimecres dia 13 de desembre a les 20h la Fundació Natura Parc presenta el documental ‘L’odissea de les àguiles‘. L’esdeveniment és totalment gratuït i les entrades es podran recogir a la taquilla de CineCiutat.

Abans de la projecció del documental hi haurà una presentació de la mà de la Fundació Natura Parc i en Joan Monse. Per acabar, els espectadors podran continuar conversant sobre el documental en un picada en el restaurant Co.Co.&Cia.

SINOPSIS

A través de la història natural de l’àguila de Bonelli, el Documental “L’ODISSEA DE LES ÀGUILES” ens aproxima a la història recent d’aquesta emblemàtica espècie, que després de 50 anys d’absència i gràcies a un extraordinari esforç de cria i reintroducció en el mitjà natural, s’ha aconseguit restablir de nou en els seus antics dominis de l’illa de Mallorca.

ARGUMENT

En el cim de la cadena alimentaria estan els grans carnívors, ells són els encarregats de regular les poblacions tant de les seves preses habituals, com d’altres depredadors menors, per mantenir en equilibri l’ecosistema.

L’àguila de Bonelli és una espectacular rapinyaire, que caça llançant-se en vertiginosos picats, sobre una àmplia varietat de preses, i habitualment nidifica en cingles i en els més recòndits penya-segats pel seu caràcter esquiu i recelós.

Diversos naturalistes entre el segle XIX i XX localitzaven els seus llocs de cria naturals en els més abruptes penya-segats de la Serra de Tramuntana i en la península de Llevant de Mallorca, mentre semblava presencial a Menorca i tan sol ocasional en Pitiüses. Sempre perseguida per les pors i recels ancestrals de l’ésser humà, va ser expulsada definitivament del seu territori en els anys 70 del segle XX. La seva persecució activa per mitjà de la caça, el trampeig, l’enverinament i la seva mort accidental cada vegada més freqüent per electrocució, van provocar el col·lapse total de l’espècie.

Després de diverses dècades d’absència i gràcies a a el Projecte Europeu LIFE BONELLI de Re-introducció de l’Àguila de Bonelli a Mallorca, en el qual han participat a Mallorca, la Fundació Natura Parc, el COFIB i la Conselleria de Medi ambient del Govern Balear i recolzat per enormes esforços col·lectius i iniciatives particulars, se li ha retornat a aquesta magnifica espècie, el seu legítim territori.

El restabliment d’aquesta espècie en el seu mitjà natural està ara assegurat, només queda la seva acceptació per part de l’ésser humà, generalment l’espècie més intransigent a l’hora de compartir recursos naturals.

Aquesta entrada va ser publicada a Esdeveniments. Guarda l'enllaç permanent.

Els comentaris estan tancats.